top of page

NAGY PIROSKA

1962-ben születtem, Amerikában, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc leverésekor külföldre menekült szülők gyerekeként. Családunk és a New Brunswick-i magyar közösség számára október 23-a ünnepnap volt. A magyar szabadságért folytatott hősies küzdelemnek, az igazság győzni akarásának az ünnepe. Rongyosra nézegettem a Life magazin képekkel teli 1956-os különszámát. Kamaszkorom hősei a forradalom női harcosai voltak. Mélységesen igazságtalannak éreztem, hogy nem születtem mondjuk 1938-ban, mert akkor én is biztos ott lettem volna közöttük. 

 

Aztán 1980-ban Magyarországra jöttem egyetemre. „Visszadisszidáltam”, ahogy a barátaink mondták nevetve. Az ELTE-re jártam, néprajz szakra. Lassan rájöttem, hogy itteni új barátaim 56-ról, történelmünknek erről a katartikus pillanatáról nem vagy alig valamit tudnak. Mindenesetre beszélni semmiféleképpen nem akartak róla.

 

Mintha meg sem történt volna soha. 

 

Aztán úgy 1985-86 táján, mintegy a föld alól, elkezdett a felszínre szivárogni a búvópatakként föld alá kényszerült emlékezés és tudni akarás. 

 

Az első tüntetésen 1987. október 23-án vettem részt. Ezután már kötelességemnek is éreztem az ellenzéki megmozdulások dokumentálását.

 

Morális parancsnak, hiszen nekem volt a legkevesebb kockáztatnivalóm: úgy gondoltam, ha elkapnak, nem érhet túl nagy baj, mivel amerikai állampolgár vagyok. Legföljebb kiutasítanak az országból. 

 

A fényképezőgépet az első szabadon választott parlament megnyitó ülésszakának a fotózása után tettem le. Nem akartam sajtófotós lenni, a politika nem érdekelt. Ez a küldetésem bevégeztetett.  A szívem volt benne. 

KIÁLLÍTÁSOK

NAGY PIROSKÁRÓL ÍRTÁK

INTERJÚK

"Ich fühlte den Beginn des Endes," Budapest Zeitunk, 2019. dezember 11.
"Fotók az Eufória Éveiből," Népszabadság Online (NOL), 2014. június 16.
"Nem jött tisztítóvihar - Interjú a rendszerváltás fotósával," Origo, 2011. december 25.
bottom of page