1988

szeptember 12.

September 12

Az 1950-es évek elején született az elképzelés a Duna magyar-csehszlovák szakaszán két hatalmas vízlépcső és vízi erőmű építéséről, amely a nyolcvanas évek közepén lépett a megvalósítás szakaszába.
Az 1980as évek utolsó éveiben Budapesten többször is zajlott tüntetés a tervezett erőmú ellen. Ezen a a napon mintegy húszezren vettek részt a bős-nagymarosi vízlépcső megépítése elleni tüntetésen. A Parlamentben Grósz Károlynak, a Minisztertanács elnökének, az MSZMP főtitkárának és Straub F. Brúnónak, az Elnöki Tanács elnökének címzett petíciót adnak át, hangsúlyozva: a vita demokratikus rendezése egy megújuló politikai konszenzus alapja lehet.

The plans for a huge hydraulic power plant on the Danube’s Hungarian-Czechoslovakian stretch at Bős-Nagymaros were drawn in the 1950s, with the building phase set to begin in the 1980s. Several demonstrations against the plan's realization  were held during 1988 and 1989.
On this occasion, twenty thousand people took part . The protesters handed in a petition addressed to Prime Minister Károly Grósz stressing that a democratic handling of the issue could provide the foundation of a new political consensus.

még több információ erről a napról :
http://www.tuntetes-archivum.hu/1988.09.12
 egy-egy képre kattintva a teljes kép jelenik meg               
click on individual photograph for complete image

© Nagy Piroska 2018